Un cadou vanatoresc

Am intampinat acum cateva zile o problema in alegerea unui cadou. Era rugamintea unui prieten care vroia sa-si impresioneze un unchi, vanator de fel si captivat de hobby pana in maduva oaselor. As spune ca stiu ce inseamna sa fii trup si suflet legat de tot ce intrezareste noutatile si afinitatile unui hobby.

De fel, eu personal ma mai incurc cu pescuitul, asa ca acesta este motivul pentru care spun si imi mentin supozitiile de mai sus. De fiecare data caut tot ce este mai bun si de ultima generatie in materie de pescuit.

Aici insa, era vorba de vanatoare si amicul cu pricina spunea ca ar fi vrut sa-i ia o carabina noua unchiului sau vanator. Imi cerea cumva sa il ajut sa gaseasca arma potrivita. Pentru asta era necesar sa cautam intr-un magazin cu arme de vanatoare si sa comparam cateva preturi. Din cate stiam, batranul isi dorea cu tot dinadinsul o carabina.

Ne punem cu burta pe invatat cate ceva despre armele de vanatoare,, pareri si idei. Totusi, pentru a fi posesorul unei carabine trebuie sa stii cate ceva de locul de vanatoare,tipul de relief, estetica armei si bineinteles, bugetul….Asta era doar pentru noi, sa putem face alegerea corecta.

Cel mai important element al unei carabine de vanatoare il constituie teava, asta daca ar fi sa ne raportam la tipul de vanatoare practicat, goana sau panda.Astfel vanatorii pot opta pentru un calibru universalcu care sa se poata vana de la caprior la urs in cazul in care se foloseste o singura carabina de vanatoare sau se folosesc calibre specializate in functie de talia vanatului.

Toate carabinele de vanatoare pot fi folosite atat la distante lungi cat si scurte, in functie de calibru, lungimea/grosimea tevii si luneta folosita. O carabina aproape perfecta trebuia sa aiba cateva caracteristici:

  • Posibilitatea de schimbare a tevilor, montaj rapid al opticii
  • tragaci foarte bun, sistem de percutie format din percutor si cocos
  • Posibilitatea de a monta un numar imens de tevi schimband capul inchizatorului pe tipuri de calibre

Una dintre carabinele potrivite care ne-au atras atentia si se potrivea oarecum cu cele mai sus amintite era Blaser R93, produs de Blaser Jagwaffen GmbH ( producator de pusti si mitraliere, atat pentru vanatoare cat si tactice) un model care s-a vandut in peste 250.000 exemplare .

carabina-Blaser-R931
Carabina Blaser R93

Astfel, incarcat cu necesarele cunostinte despre arme, tovarasul meu s-a hotarat sa-si fericeasca batranul vanator, realizand totodata ca ar putea indragi si el acest hobby pe viitor. Deja parca s-ar orienta la un permis si o arma pe potriva…

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.