Adevarul sta in vin, dar in vinul bun

Se spune ca in vin sta marele adevar. Sau ma rog, cum ar spune latinii, IN VINO VERITAS. Da, intr-adevar, vinul poate deseori sa dezlege cele mai stranse si nestiute probleme, sa dea curs celor mai mari secrete sau sa descoase orice limba. Insa un lucru este sigur, satisfactia dezlegarilor consta in servirea unui vin bun, de calitate. Daca nu ai servit acel vin, poti spune ca te-ai chinuit degeaba, lasand ca pofta sa-ti invinga placerea.

Daca mergi la un restaurant spre exemplu, nu este nici o problema daca ceri informatii despre un anumit tip de vin. Ba chiar este indicat sa chemi pe cineva care se pricepe la asta. Restaurantele si localurile care se respecta ar trebui sa aiba un astfel de specialist. Nu trebuie sa fie neaparat somelier. Sincer, vinul baut asa, la intamplare, de orice fel, oriunde, nu-mi da practic nici o satisfactie. „La botul calului” la terasa din colt sau la barul de cartier, bautura favorita si indicata ar fi doar o bere. Vinul, este altceva.

Dupa cum spunea un amic, vinul este practic un aliment, care trebuie servit ca si un fel de mancare. Sa-ti faca placere, sa fie la temperatura camerei, sa nu abuzezi si sa iti starneasca fluturasii din stomac, ca ”la prima dragoste”! Asadar, cateva reguli :

  • Informeaza-te despre tipul de vin, neaparat sa fie din podgorie sau productie proprie
  • Cumpara doar din magazine de incredere cum ar fi WineMe sau diferite restaurante cu specific
  • Ai grija sa fie servit la temperatura optima,
  • Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 8-12° C

  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, șampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 6-8°C

  • Vinurile roșii, ușoare se servesc la temperatura subsolului: 10-12° C

  • Vinurile roșii, tari, corpolente se servesc la temperatura încăperii: 18-19° C

Sau daca o sa iti doresti mai multe informatii, poti accesa si cere sfaturi de la echipa Wine Me, cu care daca esti un prieten fidel al vinurilor bune si de colectie, te vei imprieteni cu siguranta. Principiile mele de servire a vinului, sunt de cele mai desori bazate pe soiuri si vechime.

Un vechi proverb spunea: E adevărat ca unele vinuri se înnobilează cu vârsta. Dar doar dacă strugurii au fost de calitate.

Vinul își schimbă proprietățile odată cu trecerea timpului. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât este mai savuros

Imi place de regula vinul roze, spumant si negru. Mi se par mai parfumate si mai ”hranitoare” daca as putea spune asa. Din categoria celor roze, gasesc de cuviinta sa incerc din soiurile de vinuri Gîrboiu. Sau ma rog, Crama Girboiu. Si as sublinia aici vinul Cuartz Rose Brut, cu care imi face placere sa cochetez de multe ori. Un vin roze, din soiul de struguri Pinot Noir, de tip brut. Si cu siguranta ca adevarul isi va regasi cu precadere locul in acest vin.

Related Post

2 Comments on “Adevarul sta in vin, dar in vinul bun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.