Piata imobiliara la ora actuala si evolutia preturilor

O stabilitate economica in tara noastra a facut ca piata de imobiliare sa fie o atractie intensa. Cu alte cuvinte, tranzactiile din sectorul imobiliar au cunoscut un boom in ultimul timp. Dar pe cat de mare este interesul pentru acest segment, pe atat de mult si preturile au cunoscut o evolutie. Cu toate acestea se pare ca nu am depasit inca recordul inregistrat in 2016, cand dezvoltatorii imobiliari au creat 14.000 de locuinte noi pe piata.

Apartamente noi sau vechi

Conform estimarilor pe piata de profil si conform statisticilor oferite de portalul celor de la Compari Imobiliare, compariimobiliare.ro, pretul apartamentelor a crescut. Insa in mod desebit se observa cresterea preturilor in ceea ce priveste sectorul celor noi. Inregistrandu-se o crestere de peste 5 procente, in timp ce preturile pentru apartamente vechi s-a mentinut la acelasi nivel. Cu toate acestea, in medie, in randul de anunturi imobiliare preturile se estimeaza in jurul sumei de 1000 de euro per metru patrat.

Ceea ce favorizeaza este si creditarea. Programul Prima Casa spre exemplu cunoaste un grad foarte mare de popularitate, avand in vedere anumiti factori. Spre exemplu, garantia statului acopera in 2017 50% din valoarea unui imprumut, in timp ce anul trecut acest procent era de 40%. Avantajul acestui program se refera si la un avans rentabil, de doar 5%. Iar cand maximul sumei este de 67.000 de euro pentru locuinte mai noi de 5 ani, se justifica din nou preferinta romanilor de a achizitiona apartamente mai noi, in detrimentul celor ce dateaza din era comunista, spre exemplu.

Desigur, exista oricand si alta sursa de finantare, de genul creditelor. In astfel de cazuri viitorii proprietari trebuie sa aiba la dispozitie un avans de 15%, putand opta pentru un credit ce se intinde pe 30 de ani in cazul maxim. Nici aceasta sursa nu este subestimata, de vreme ce si sectorul de lux cunoaste pe piata imobiliara o crestere. Chair daca sumele pentru o casa pot ajunge chiar si la un milion de euro, in timp ce apartamentele de lux sunt estimate la 150-300.000 de euro, si acest segment este avizat de doritori.

Cele mai scumpe locuinte in 2017

Daca este sa facem un top al celor mai scumpe locatii din tara, Cluj Napoca castiga detasat. Aici s-au inregistrat cresteri de 13 procente. Preturile estimate de cei de la Compari Imobiliare ne arata ca in Cluj la vanzare un apartament din zona Buna Ziua ajunge si la 1282 €/mp, cea mai scumpa zona fiind cea de sud, acolo unde pretul trece de 1700 €/mp.

In acelasi top se afla si Bucurestiul, urmat de Timisoara, Constanta sau Brasov. Pentru zona extrema, acolo unde preturile sunt in cele mai bune cazuri stagnate, orasele mai mici si mai putin dezvoltate sunt cele care se afla in topul locatiilor cu locuinte ieftine. Cu o piata adaptata pana la urma, zone precum Resita sau Bistrita nu cunosc o estimare mai mare de 500 €/mp, in functie si de zone desigur.

Pentru cei interesati, portalul online compariimobiliare.ro sta la dispozitie cu sute de mii de anunturi postate zilnic, actualizate, anunturi ce vizeaza locuinte din toata tara, atat cele noi, cat si cele mai vechi.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.