Hartii jucause

Una dintre cele mai inovative idei care aduc in valoare arta si creativitatea mi se pare Origami. Provenit din Japonia, jocul plierii hartiei pune din ce in ce mai multa stapanire, ajungand sa infiinteze cluburi, concursuri si chiar ateliere unde activitatea este invatata de cat mai multi adepti. Aceasta este in Japonia o indeletnicire practic ca si Ikebana ( arta aranjamentelor florale ) sau Chanoyu ( ceremonia ceaiului).

Pana la urma, totul este o activitate frumoasa,  creativa, care poate dezvolta imaginatia si ideile fiecarui adept care practica acest concept. Exista si numeroase siteuri si tutoriale care prezinta diverse idei pentru confectionarea diferitelor forme dar si siteuri cu idei ajutatoare, tutoriale sau magazine de profil pentru achizitionarea materialelor. Si aici ma refer la acea hartie de origami speciala si colorata, dupa dorinta si formele care vor prinde contur trecand prin mainile fauritorilor de origami.

hartie origami

Pe langa valoarea sa estetica, origami are forme utilitara si in arta vestimentatiei ( confectionarea broselor,ornamente de par), in decorarea interioarelor (abajururi, bibelouri), cupe, farfurii, cutii sau servetele. Cele mai raspandite forme de origami sunt in general cocori, broaste,corabii sau baloane. Practic acesta poate fi considerat un puzzle ale caror elemente sunt confectionate tot de cel care creeaza elementul.

O alta tehnica asemanatoare este cea de decoupage sau tehnica decorarii a diferitelor obiecte. Pentru asta este nevoie de o altfel de hartie si anume acea hartie de orez fina si matasoasa, asemanatoare cu cea a servetelelor de masa. Practic, aceasta este obtinuta din fibrele anumitor plante. La originea sa sta o hartie obtinuta in China cu peste 2000 ani in urma din firul de matase.

Hartia de orez poate fi lucioasa sau opaca, o consistenta mai grea sau usoara, avand imprimata sau nu diferite culori sau simpla. Aceasta se adapteaza usor pe orice suport, decorand cu gust orice lucru dorim.

Toate acestea se pot gasi in diverse forme si modele la Profiart.ro, unul din siteurile si magazinele de profil specializate in toate aceste tipuri de hobby-uri.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.