Amintiri din vechea simigerie

Candva, prin anii 89, eram un elev de liceu Economic in Iasi. Practic, la aceste tipuri de licee se facea mai multa practica, in functie de locurile si optiunile disponibile. Asta insemna ca fiecare trebuia sa-si aleaga dintre cateva meserii  de valoare  pe atunci care constau in lucrul in restaurante, baruri, cafenele, bucatarii.

Bineinteles, practica se facea in toate unitatile din cele expuse mai sus. Mai un ajutor de bucatar pe la vreo bucatarie, mai un ajutor de ospatar sau chelner, ba mai responsabil cu spalatul veselei sau dusul gunoiului, vremurile erau atunci parca mai line si mai acceptabile sau mai blande …

In sfarsit, tot ce vreau sa spun, este faptul ca pe langa un bar la care faceam practica atunci, se intampla sa fie si o Simigerie . Pentru cine nu stie , o Simigerie era acel loc unde se faceau cei mai buni covrigi calzi, abia scosi din cuptoarele incinse. Era o senzatie sublima sa simti gustul cald al covrigilor la prima ora a diminetilor racoroase, sa sufli sau sa schimbi covrigul dintr-o mana in alta de atata fierbinteala. Acolo era prima mea masa de dimineata, cu un lapte batut sau iaurt  si unde abia asteptam sa ajung la primele ore.

Dupa multi ani, aflandu-ma prin Iasi , mi-am adus aminte de acea covrigarie. Chiar aveam drum prin zona si eram curios daca mai functioneaza.

Primul lucru care mi-a sarit in ochi, a fost un mic Mini Market, stiti voi, din acela mic si cu de toate . Micut , curat, dotat cu doua vitrine frigorifice orizontale cu un design modern , care ofereau o vizibilitate asupra tuturor produselor din interior. Ma uit mai atent pe afara si, surpriza : vad si Simigeria din trecut.

Ei bine, am fost surprins sa vad ca acolo inca se mai faceau covrigi. Cuptoarele vechi, au fost inlocuite de cuptoare de covrigi mult mai moderne si avansate ,  insa ma bucuram ca locul si-a pastrat aceeasi tenta de acaparare a consumatorilor.

Cuptor covrigi electric Lincoln

Pe langa covrigarie, aici mai functiona acum si un mic Fast-Food dotat cu friteuze profesionale si ideale pentru orice bucatarie, in care cartofii prajiti isi luau culoarea si gustul esential pentru a fi serviti alaturi de o salata sanatoasa.

M-am bucurat nespus si cautam sa gasesc cele mai frumoase amintiri de acum multi ani petrecuti la  vechea Simigerie …

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.