5 lucruri esentiale despre lanterna tactica

O lanterna tactica te imbie cu functii din cele mai atragatoare: STROBE avansat, diferite accesorii, clipire in cod Morse, design avangardist etc – care-ti pot distrage atentia de la elementele care, intr-adevar, conteaza.

Puterea
Intensitatea luminii produsa de o lanterna tactica este prima caracteristica de pe specificatiile tehnice (unitatea de masura a intensitatii sunt lumenii). Unele lanterne tactice cu un numar mare de lumeni sunt suficient de luminoase pentru a orbi temporar sau dezorienta pe cineva. Nu intamplator au aparut tehnici de auto-aparare bazate pe utilizarea lanternei si orbirea temporara a adversarului.

Intensitate variabila (niveluri de iluminare)
Cand nu ai nevoie de iluminare maxima sau ai nevoie de lanterna un timp indelungat, este important sa ai posibilitatea sa-ti ajustezi nivelul de iluminare (se mai folosesc sintagmele de setari de luminozitate sau modalitati de configurare). Germanii de la LED Lenser au dezvoltat un sistem avansat bazat pe microcipuri, Smart Light Technology, pentru optimizarea consumului de energie.

led_lenser_m14_easylight_3Iluminare cu LED-uri
Cursa iluminarii dintre lanterna LED si lanterna care foloseste becurile tradiționale incandescente a fost castigata de prima. De ce? LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului si genereaza mai putina caldura. Sunt mai rezistente (nu au filament care sa se rupa) si au durata de viata, in unele cazuri, de pana la 100.000 de ore. Unii producatori afirma ca folosesc LED-uri “pe viata”, care nu necesita schimb pe toata durata functionarii lanternei.

Dimensiune, greutate si rezistenta
Daca ai nevoie sa montezi lanterna tactica pe o arma de foc sau sa o porti la tine in misiuni de teren dificile, dimensiunea si greutatea sunt elemente care nu pot fi ignorate.

Tocmai de aceea, cele mai multe lanterne tactice (indiferent ca vorbim de lanterne LED Lenser, Fenix sau Olight) au dimensiuni si greutate reduse . In acest scop se prefera carcasa din aluminiu, cu anodizare, care este mai usoara si solida. Rezistenta la impact (in general 1.5 m), la socuri, standardul waterproof (ideal este IPX-8) sunt elemente la fel de importante pentru o lanterna tactica.

Manevrare usoara

Usurinta in manevrare este definitorie. Posibilitatea accesarii rapide a setarilor de iluminare, a modurilor si optiunilor necesare in conditiile reale de pe teren este vitala. Nitecore, de pilda, si-a echipat seria SRT cu sistemul SSR (Smart Selector Ring) de unde se acceseaza nivelurile “infinite de luminozitate, moduri de semnalizare, inclusiv iluminarea colorata.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.