Ce ar trebui sa stii cand te deplasezi pe teritoriul UE

Unii dintre noi am facut poate o deplasare intr-o tara din teritoriul UE, altii doar isi planifica pe o ”iesire” pe viitor intr-o anume locatie… Cei care au mai facut-o sunt intr-o oarecare masura familiarizati cu modul simplu si cerintele aferente unor astfel de deplasari.

Cei care se pregatesc sa o faca, ar trebui sa stie cateva conditii in ceea ce priveste modul de deplasare, auto, aerian, feroviar sau maritim.

1. Cu masinaIdeea de baza este ca un permis de conducere obtinut intr-o tara din UE este recunoscut pe tot teritoriul UE. Pe linga permisul de conducere, trebuie sa aveti asupra dvs si certificatul de inmatriculare a autovehiculului. In orice loc UE, polita de asigurare ofera automat acoperirea minima prevazuta de lege. Se aplica si in Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Puteti de asemenea sa verificati daca polita de asigurare completa este valabila si pentru calatoriile in strainatate. Cartea Verde nu este obligatorie .

  • Ca si masuri , purtarea centurii- obligatorie
  • Folosirea mobilului- interzisa
  • Nivelul de alcoolemie autorizat la volan ( 0 mg/ml si 0, 8 mg/ml)
  • Limitari de viteza, utilizare obligatorie a luminilor de zi, cauciucuri de iarna si echipament de siguranta..
  • In Cipru, Malta, Irlanda si Regatul Unit se conduce pe partea stanga…

2. Transportul aerian UE a facut tot posibilul ca orice companie aeriana sa zboare spre si dinspre orice destinatie din UE. Pentru a garanta un nivel de securitate, s-au stabilit norme si standarde comune privind controalele de securitate ale pasagerilor, ale bagajelor de cabina si de cala pentru orice zbor.  Dealtfel, normele Europene stabilesc o lista cu obiecte care sunt sau nu permise in cabina sau in cala.

3. Transportul FeroviarUE dispune de peste 213 000 km de cai ferate. Sunt peste 6 800 km de linii de mare viteza care conecteaza axe precum :Paris-Londra, Roma-Milano, Madrid-Barcelona.

4. Transportul maritimExista numeroase cai de navigare principale care leaga diferite tari din UE, cu servicii de inalta calitate sau modalitate complementara. Dintre acestea, peste 42 000 km de cai navigabile interioare. UE militeaza pentru ameliorarea sigurantei maritime, promovare de standarde de inalta calitate, destinate sa protejeze pasagerii si echipajul  de pe feriboturi sau nave maritime care calatoresc dinspre si inspre porturile europene

Sursa articol/linkuri ajutatoare

Europa.Eu

  Europe Direct- Vaslui

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.