Panourile solare, intre eficienta si necesitate

Sunt sigur ca multi am cochetat sau si mai multi am pus in practica ideea de a instala si folosi panouri solare. Acele panouri care prin tipul necesitatilor ne-ar putea face viata mult mai usoara. De fapt, pe langa costurile scazute la intretinere, electricitate, caldura, acestea pot fi de mare ajutor chiar si in imprejurari mai precare. O casa mai retrasa, cabana, bani putini, etc.

Asadar, tot ce ar trebui sa stim de la inceput, este de cate feluri sunt panourile solare sau pentru ce si unde le-am putea instala pentru intrebuintare.

[junkie-alert style=”grey”] Există două tipuri de panouri solare, ce se diferenţiază prin rezultatul întrebuințării energiei solare.

Panourile solare termice, ce transformă energia solară în energie termică

Panouri solare fotovoltaice, ce transformă energia solară în energie electrică [/junkie-alert]

Intr-un cuvant, oricare ar fi tipul acestora, au eficiente modalitati de incalzire pe langa faptul ca iti produci energia singur. Stiu, multi vor spune ca sistemul clasic este deocamdata cel mai bun, insa daca ii intrebati pe cei care si-au instalat deja aceste panouri, cu siguranta veti gandi de mai multe ori.

In ultima vreme, dupa ce primim facturi ”apasate” cu sume exorbitante, este clar ca ne gandim sa eficientizam cumva costurile din locuinta si sa profitam de diverse beneficii. Una dintre suspiciunile de baza ar fi: Cat de eficiente sunt aceste panouri solare?

In ultima vreme, panourile solare clasice au pierdut teren in fata sistemelor pe baza de tuburi vidate. Inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca primim informatiile necesare pentru spatiul pe care vrem sa-l acoperim, sa avem siguranta instalarii de personal autorizat, pentru a avea acea eficienta pe care ne-o dorim. Spre exemplu, daca suprafata pe care vrem sa o incalzim este mai mare, atunci vom avea nevoie de un nr mai mare de panouri.

Cea mai importanta problema si un prim pas, este fara indoiala costurile care implica aceste instalatii. Aici avem nevoie tot de ajutorul specialistilor calificati. Practic, ar trebui ca acest sistem de panouri solare sa functioneze la capacitate maxima.

Inainte de toate, panourile solare trebuie sa aiba o maxima eficienta. Cu cat instalatia este mai complexa, este clar ca aceste costuri se vor amortiza intr-un timp mai indelungat. Intr-un fel sau altul, functionarea eficienta a acestora depinde de conditiile meteo, anumite obstacole care obstructioneaza pozitionarea acestora in raport cu radiatiile solare.

In acest caz, vom avea o economie de 30% in perioada de iarna si 100% in perioada de vara cand avem soare o perioada mai indelungata.

Insa chiar si in acest caz, ne putem folosi de alt sistem inovator numit solar tracking, o instalatie care permite rotirea panourilor dupa pozitia soarelui. Deci, avem energie electrica si apa calda , dar scad implicit si cheltuielile de intretinere.

Pentru a putea estima cateva cheltuieli si costuri , puteti urmari exemplul de mai jos:

[junkie-alert style=”red”]  O familie foloseşte 1,200 kWh / an pentru apa menajeră. După instalarea sistemului de panouri solare (căruia îi dăm eficienţa de 100% pe timpul de verii, 60% pe perioada primăverii și a toamnei şi 30% pe timp de iarnă), reiese o medie de 756 kWh economisiţi, adică o eficienţă de peste 60% pe an. Acelaşi calcul este valabil şi pentru un consumator mult mai mare.

Pentru a exemplifica şi mai bine, vom considera un preţ mediu de 0.4 lei / kWh. Reiese un total de 571.2 lei – costul total pentru întregul an. În urma instalării sistemului de panouri solare se obţine o medie de 65% economisire pe an, ceea ce înseamnă că la finalul anului, costul total al încălzirii apei menajere va fi de doar 168 de lei [/junkie-alert]

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.